Processie en tentoonstelling Sint-Antonius Achel a.s. zondag

Processie en tentoonstelling Sint-Antonius Achel a.s. zondag

St. Antonius biedt onderdak aan vluchtelingen Exclusieve tentoonstelling met werk van vluchtelingen in kerk Achel-dorp tijdens dorpsfeest 19 juni 2016 naar aanleiding van ommegang St.-Antonius van Padua Achelse eigenheid Op de eerste zondag na 13 juni, in 2016 dus op 19 juni, staat Achel traditioneel op zijn kop. Naar goede traditie wordt aan de Antonius-ommegang van de voormiddag tijdens de namiddag een volks feest gekoppeld. Een hoogdag van Achelse eigenheid, maar toegankelijk voor iedereen. St.-Antonius van Padua Was in het verleden de populaire heilige uit Padua, die vaak afgebeeld wordt met een stuk brood en met een ezel, bij uitstek de patroonheilige die je kon aanroepen bij verlies allerhande, vandaag mag hij de patroon genoemd worden van zoekende mensen. Mensen die niet meteen meer weten van welk hout pijlen maken, mensen die het noorden wat kwijt zijn, na verlies van een geliefde, ontslag op het werk of door onzekerheid na het wegvallen van zoveel zekerheden. Maar dus ook mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, machteloos overgeleverd aan de willekeur van mensenhandelaars, omdat ze het als enige uitweg zien om weg te geraken uit de levensbedreigende situaties, die zich voordoen in het land van hun geboorte en jeugd. Hoe hopeloos kan je zijn? Processie Het ronddragen van het in Achel zo typische beeld van St.-Antonius, dat tijdens het jaar in een zijaltaar van de Monulfus- en Gondulfuskerk staat, brengt er jong en oud op de been. Het “er bij zijn” is van tel. Omwille van volksdevotie of om het massagevoel? Verantwoording is onnodig. De ziel van de mens is ondoorgrondelijk! Sinds een paar jaar wordt in de processie een vuurkar meegenomen. Tijdens een moment van stilte aan het rustaltaar bij Catharinadal wordt rond 11u symbolisch uitgedrukt, dat we, liever dan assen te vereren, met de traditie van de Antoniusommegang, het vuur willen doorgeven.” (Naar Gustaaf Mahler) Waren het vorig jaar de zorgdragers die er in de picture stonden, dit jaar zijn het de grootbrengers: iedereen die betrokken is bij het grootbrengen van kinderen: leerkrachten, jeugdverenigingen en –sportclubs... Om kinderen groot te brengen, heb je een heel dorp nodig, zegt de volksmond. Naar aanleiding van de St.-Antoniusprocessie, komt in Achel dat hele dorp samen.

Auteur

voorzitter DGSH

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's