Historische en volkskundige artikels in Grevenbroeker Echo`s

Historische en volkskundige artikels in Grevenbroeker Echo`s

Volgende week verschijnt het zomernummer van Grevenbroeker Echo´s. In nummer 95 is een aantal artikels opgenomen met een historische en volkskundige achtergrond, opgesmukt met 37 afbeeldingen meestal in kleur. Harry van de Broek heeft de Hamonter klompenmakers uit de periode 1830-2000 opgelijst en van anekdotes voorzien. In ''250 jaar Hamont-Achel'' is Hamont nu aan de beurt. Mathieu Schuurmans beschrijft het grondgebied van toen in eerste instantie, waarna een lijst van bewoners in de stad volgt, samen met het beroep van de bewoners. Op een kaart van de stad staan bovendien deze woningen met huisnummer ook nog eens afgebeeld. Jaak Aerts gaat nog verder in de tijd terug en publiceert een gicht uit 1695, handelend over een herverkoopsverzoek en verkoop door Maria Lucas, weduwe van Antonius Lenaerts te Lille. Adriaan Jos Spaas stichtte in 1862 het eerste sigarenfabriek van Hamont pal op de markt en deponeerde toen ook al zijn eerste merk ''AB in merkuur''. Kort na 1889 werd hij ernstig ziek. Volgens de overlevering verloor hij zijn rechterhand. In 1891 overleed hij na enkele chirurgische ingrepen in Leuven. Het noodlot bleef toeslaan, beschrijft Luk Van de Sijpe verder. In nummer 91 beschreef Mathieu Schuurmans een diefstal in 1913 in hotel Gielen-Ryken, gelegen tegenover het stationsgebouw. In dit nummer gaat hij op zoek naar de familie Ruggli-Rayer, toenmalige uitbaters van het hotel. Teutenzoon Joseph Antoon Marie Joosten, roepnaam Joop voelde in Oudewater niet zo veel voor dit uitstervend beroep en ging schilderen. Onze kring had nog geen schilderijen van hem, maar tijdens de jaarlijkse reis van bestuur en medewerkers op 21 mei werden als verrassing vier schilderijen van hem in Oudewater overhandigd door kunsthandelaar Peter den Hertog aan erevoorzitter Leo Noten en voorzitter Luk van de Sijpe. Alle schilderijen zijn in afgebeeld in kleur. Van de familie Witters uit Eksel kreeg de teutenkamer een 7-tal aanwinsten in bruikleen. De beschrijving ervan kan men nu al lezen, maar natuurlijk is het beter om die ter plaatse te komen bezien. In ''Goed om te weten'' wordt de actualiteit van de kring door Luk Van de Sijpe beschreven, terwijl Guido Tijskens de Teutenexpeditie (reis van 21 mei 2016) uit de doeken doet. Misschien nog een goed idee: abonneer je op Grevenbroeker Echo's, voor maar 12,50 euro krijg je 4 kwartaaltijdschriften aan huis bezorgd. Bij de afbeeldingen: het bekende sigarenmerk Flor de A.J. Spaas, stadskaart met de woningen in 1763.

G.E. nummer 95 verschijnt deze week

Auteur

ber.cardinaels_52

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's