Aannemersbedrijf Lamers neemt archeologie serieus

Aannemersbedrijf Lamers neemt archeologie serieus

Erfgoedverenigingen zijn al lang ontevreden over de systematische vernieling van archeologische sporen in onze Hamont-Achelse bodem. Onlangs werd op het domein van Catharinadal werken uitgevoerd zonder voorafgaand archeologisch onderzoek waarbij zeker sporen van het oude middeleeuwse klooster zijn bovengekomen. In een verder verleden werden in Hamont centrum meerdere belangrijke sporen definitief uitgewist.

Het is daarom bijzonder verheugend dat het bouwbedrijf Lamers deze negatieve spiraal wil ombuigen. Op een perceel in de Bosstraat, waar trouwens weinig kans bestaat dat er iets bijzonders wordt gevonden, kreeg de heemkring van Hamont de toestemming om na een eerste oppervlakkige ruiming het perceel te inspecteren. Er werd ook een metaaldetectorist (met vergunning) op het perceel ingezet.

Neem archeologie in Hamont-Achel serieus!!! Volg het voorbeeld van bouwbedrijf Lamers

Geen hinder voor de bouwheer en ook geen commotie
Wanneer de bodem al oppervlakkig wordt bekeken kunnen kenners afleiden of er mogelijk wat te vinden is in de ondergrond. Het is trouwens een totale misvatting dat aannemers zware schade ondervinden wanneer iets ontdekt worden. Juist als zij geen vooronderzoek toelaten en er iets gevonden wordt, ontstaat mogelijk een probleem. Als aannemers of bouwheren doelbewust verzwijgen, laat staan archeologisch materiaal vernietigen, staan daarop zware boeten.
Vroeg of laat worden de leden van heemkringen toch op de hoogte gesteld van deze slechte praktijken en dat is voor het imago van onze culturele stad Hamont-Achel nooit goed.
Dus bij deze een oproep aan alle eigenaars, aannemers en gemeentediensten om archeologisch vooronderzoek op voorhand en tijdig toe te laten!
Als bij de aanvangsfase van werken men sterk vermoedt dat er archeologisch materiaal te vinden is, worden opgravingen trouwens door de overheid uitgevoerd en betaald.
De lokale heemkringen willen daarbij iedereen helpen

Auteur

voorzitter DGSH

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's