Uniek document fanfare Hamont uit 1899

Uniek document fanfare Hamont uit 1899

Deze week krijgen de lezers/lezeressen nummer 96 in de brievenbus. De Kon. Harmonie Sint-Cecilia van Hamont was tot 1901 ingericht als een fanfare en uit die periode zijn bijzonder weinig documenten overgebleven. Onlangs kreeg De Goede Stede van de heer Spooren uit Neerpelt een uitnodiging voor een optreden in 1899. Niet alleen werd er muziek gepresenteerd maar ook toneel. Het merkwaardig erfgoedstuk in kleur afgebeeld zal in ieder geval aan een nader onderzoek onderworpen moeten worden. "In memoriam Jaak Aerts" schetst het leven van deze onlangs overleden zeer gedreven medewerker. Als aanvulling op het artikel in GE 95 over klompenmakers wordt de lijst nog met enkele namen uitgebreid. Met deel 4 sluit Mathieu Schuurmans de reeks "Hamont-Achel 250 jaar geleden" af. Hiermede is een goed beeld gegeven van het leven toentertijd. De erfgoedkoepel heeft aan het stadsbestuur van Hamont-Achel grote bezorgdheid geuit rond het behoud van het historisch erfgoed, meer bepaald de site Catharinadal. In het nummer verschijnt een memorandum naar aanleiding van de vernietging van archelogisch en bouwhistorisch materiaal t.p. Catharinadal, omgeving zgn. Spinhuis. Binnenkort wordt de villa Schoemans op de kruising van de Wal en Groenstraat afgebroken. Op deze site bevinden zich nu nog de oudste relicten van het voormalige ursulinenklooster. De erfgoedwaarden ervan zijn ontegensprekelijk aanwezig en van betekenis. "Voormalig wapenschild van Achel, te ingewikkeld!" is een artikel van Luk Van de Sijpe. Waarom? Lees hiervoor het artikel. "Hamonter wielergeweld van vlak na de oorlog" is een nieuwe reeks van Guido Tijskens. Hierin komen de renners met hun palmaressen, intervieuws en ook wel sterke verhalen aan bod. "Goed om te weten" sluit het nummer 96 af.

Auteur

ber.cardinaels_52

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's