Steenbakkerswandeling

Steenbakkerswandeling

In het weekeinde van de “trage wegen” wandelden zaterdag een 15-tal geïnteresseerden op uitnodiging van De Goede Stede Hamont een 6 kilometer lange wandeltocht langs de vroegere steen- en pannenbakkerijen van Hamont. Het bleek een vergeten industrietak te zijn want in Hamont verdienden tussen 1850 en 1930 een negental steenbakkers en hun familie hiermee het dagelijks brood. Niemand van de deelnemers wist dat dat ooit zo was. Die steenbakkers waren op één uitzondering na allemaal inwoners van het gehucht de Achterhoek. Bij hun harde labeur werden ook hun vrouwen en kinderen betrokken. Hun veldbrandovens trokken ze op in de buurt waar de ideale leem in de grond zat: in de Varkensbos. Dit gebied strekte zich uit tussen de Grote Haart en de Achterhoek waar vele toponiemen als steenveld, tichelkamp, polders en steenstraat aan deze activiteit herinneren.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw nam Guido Tijskens reeds gesprekken op bij oudere mensen als Jef Mertens en Harrie Vaesen over de vroegere steenbakkers. De vader van Jef Mertens kneedde als elfjarige in de koude maand februari op zijn blote voeten de leem om die soepel te maken voor de steenmal. Harrie Vaesen herinnerde zich nog de steenbakkerij van Pauw Damen (Watertorenstraat) waar kolengruis tussen de stenen gedaan werd om de stenen egaal en goed te kunnen bakken. Archiefonderzoek leerde dat de families Triki, Bernaerts, Winckels en Spaas zich specialiseerden in het bakken van stenen. Rond 1870 arriveerde Jan Dolders uit Rekem in Hamont, woonde in bij de familie Triki, en leerde een aantal steenbakkers ook pannen bakken. Zelf bouwde hij in 1898 nog een steenoven en was de wisselwerking compleet. Een van de grootste afnemers van stenen waren de zusters ursulinen. Steenbakker P.J. Bernaerts bakte in 1873 voor hen onder meer 200.000 stenen welke voor de nieuwe uitbouw van het klooster dienden. Ook de ontwikkeling van het treinverkeer in de stationsbuurt bezorgde de steenbakkers extra werk voor de nieuwe inwoners.

Op de foto's zie je deelnemers en de woning van steenbakker Damen met de watertoren op de achtergrond.

De deelnemers waren enthousiast over de tocht en de interessante inhoud.  

Auteur

Guido Tijskens

Lees ook

De site lag enkele maanden stil
Wij starten binnenkort met een nieuwe versie

De Brabantse Heemdagen, georganiseerd door de 60-jarige Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, trokken bijna 80 geïnteresseerde heemkundigen uit alle hoeken van de provincie Noord-Brabant naar Cranendonck.

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

Pagina's