Hamont

Hamont

Etymologie

In 1257 Hamont; haag-mont = omheinde beboste helling, of hameide = omheinde plaats. Hamontenaar; Hamonts, Hamonter. 2322 ha; zandig; bosrijk, vennen; aan de grens met Nederland. Woongemeente: landbouw; Industrie: kaarsenfabriek

Geschiedenis

In 1962-1963 zijn een viertal grafheuvels uit de bronstijd opgegraven. Andere vondsten dateren uit de Romeinse tijd, waaronder een belangrijke muntschat. In de vroege middeleeuwen\r\nbehoorde Hamont samen met Achel en Sint-Huibrechts-Lille tot het kinosterdomein van Sint-Servaas in Maastricht. De kerk van Achel werd in 1139 vermeld onder de bezittingen van het Sint-Servaas-kapittel. Na 1257 werd het kloosterdomein in verschillende fasen eigendom van de voogden van het kapittel, de Heren van Boxtel.

Zij stichtten er de heerlijkheid Grevenbroek, voor het eerst vermeld in 1367. Deze vrije heerlijkheid ging over in verschillende handen tot ze in 1401 afhankelijk werd van de prins-bisschop van Luik, die ze in 1585 in volle eigendom aankocht. Hamont had binnen de heerlijkheid een speciaal statuut. Het werd in de loop van de 14de eeuw omwald en kreeg beperkte stadsrechten. In 1307 vestigden zich hier Lombarden en bloeide de handel met de Noordbrabantse steden. Vanaf de 15de eeuw vervielen de stad en de heerlijkheid. Veel oorlogsgeweld en talloze epidemiëen, vooral in de l6de en l7de eeuw, dompelden de streek in armoede. Dit gaf aanleiding tot de teutenhandel. De teuten waren handelaars in stoffen en koperwerk die negen maanden per jaar in verre streken hun waren te koop aanboden. Hamont was in de 18de-19de eeuw een van de voornaamste centra van die teutenhandel. Na 1830 leefde Hamont weer op. In 1839 openden de zusters ursulinen er een vestiging, de augustinessen volgden in 1889 en de salvatorianen in 1902. In de loop van de l9de eeuw werden kleine bedrijven opgericht: steenbakkerijen, leerlooierijen, sigarenfabriekjes. De in 1853 opgerichte wasblekerij groeide uit tot een bekende kaarsenfabriek.

Het wapenschild van Hamont is een gedeeld wapen; links gedwarsbalkt in tien stukken; vijf stukken goud en de vijf stukken keel die het graafschap Loon voorstellen en rechts het oorspronkelijke wapen van de heren van Grevenbroek. Dat wapen, met de twee kantelen in rood is dat van de familie van Ar(c)kel die sinds 1380 de heerlijkheid Grevenbroek in bezit hadden. De helm die in het grote wapenschild staat is een merloen van zilver.