Hamont-Achel

Hamont-Achel

Op 1 januari 1977 worden Hamont en Achel, bij koninklijk besluit, gefusioneerd. De nieuwe fusie is dan nog geen stad. De Franse bezetter had Hamont zijn stadsrechten ontnomen. Bij wet van 19 juli 1985 kreeg de gemeente haar historische stadstitel terug. Enkele memorabele gebeurtenissen in de geschiedenis van de fusiegemeente: In 1981 wordt kaarsenfabriek Spaas voor de tweede keer geteisterd door een felle brand. In 1982 wordt de Napoleonsmolen bij wet beschermd. Gedurende de jaren 1996-1997 wordt de Napoleonsmolen totaal gereviseerd en voor het publiek open gesteld. In 1997 worden enkele waardevolle gebouwen wettelijk beschermd, zoals de teutenhuizen.

Wapenschild

De vlag is verticaal in twee gedeeld. In het linkse gedeelte ziet u 10 even brede gele en rode banen. Het rechtergedeelte is wit met rode gekanteelde en tegengekanteelde dwarsbalken. Dit gedeelte verwijst naar het embleem van de familie van Grevenbroek. Het wapenschild toont de vlag, waarvan het linkergedeelte het wapen van Loon is. Het bestaat uit 10 balken goud en keel (rood). Het rechtergedeelte toont twee gekanteelde en tegengekanteelde dwarsbalken in keel op zilveren achtergrond. Dit is het wapen van de familie van Arckel. Het schild is getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord met goud, gevoerd en gehecht van lazuur (blauw). Afgewerkt met een wrong van goud en keel, en met dekkleden, aan de linkerkant in zilver en keel, rechts goud en keel. Op de helm bevindt zich een merloen van keel.

De Teuten

De teuten waren rondreizende handelaars of ambachtsmannen die vanuit hun thuisbasis in de Kempen met het koopwaar op de rug rondtrokken om hun waar en/of diensten aan te bieden. Dat deze handel goed opbracht bewijzen de statige teutenhuizen die u nog kan vinden in Hamont en Achel, maar ook de Sint-Laurentiuskerk waarvan ze de bouw destijds gefinancierd hebben.