Op de koffie met de familie Spaas

Op de koffie met de familie Spaas

Een regelmatig weerkerend initiatief van de geschied- en heemkundige kring De Goede Stede, een "op de koffie" met een familie uit onze regio, vond vandaag plaats.

Guy en Carl Rijcken, via hun moeder verwant aan de familie Spaas, hadden hiervoor een twintigtal vooral oudere mensen van de Spaas-familie uitgenodigd. De samenkomst kon voor deze op en top teutenfamilie niet beter starten dan in de Teutenkamer in het Ursulinenklooster. Carl Rijcken verwelkomde er iedereen. Luk Van de Sijpe gaf er zijn deskundige uitleg. Het kennerspubliek volgde geïnteresseerd en kon de voorgestelde teutengeschiedenis, hen deels bekend door de overlevering, terug tot leven roepen.

Nadien werd vervolgd in het documentatiecentrum Dr. Bussels met teutenkoeken, -teutenvla en natuurlijk ... koffie. Met een powerpointpresentatie zette Guy Rijcken de uiteenzetting verder met de stamboom van de familie die intussen tot ongeveer 1570 reikt. Hij gebruikte hiervoor de resultaten uit het stamboomonderzoek dat Guido Tijskens deed. Zeer merkwaardig is dat bij de familie Spaas, die afkomstig is uit Grote-Brogel, zeker in 4 generaties de naam Spaas verdergezet werd door de familienaam van de vrouw des huizes. Zij bleven op de boerderij met de naam Spaas wonen en de man kreeg ook de aliasnaam Spaas mee. De kinderen gingen als Spaas door het leven. In een speciaal hoofdstuk kwam het teutenleven van de familie Spaas aan bod in hun verschillende werkgebieden in Holland zoals Schoonhoven, Gouda, Woerden enzoverder en in de diverse teutencompagnies. 

In de familie Spaas kent men van een vroegere familiebijeenkomst deze als bestaande uit vier takken, die men toen elk een kleurtje gaf. Van elke tak waren er afstammelingen aanwezig, zelfs een in de regio Gouda wonende,. Bij een glaasje wijn kregen onbekende gezichten uit de heldere uiteenzetting van Guy een naam, werden mailadressen uitgewisseld en werd er al gesproken over een volgende bijeenkomst. 

Wordt dus vervolgd ...  

Auteur

mti

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's