Een lezing over kunst in het Victoriaans tijdperk

Een lezing over kunst in het Victoriaans tijdperk

Kunstgeschiedenis: cultuurkring Hamont-Achel organiseert i.s.m. het stadsbestuur en dienstencentrum “de kring” een lezing over : kunst in het victoriaans tijdperk.

WANNEER: donderdagnamiddag 10.03.2016 van 14u. tot 16u. ( noteer in je agenda )WAAR: in Dienstencentrum “ DE KRING “ Bosstraat 7 te Hamont – Achel. BESPREKING: door licentiate Mevr. Marie – Paule Smets.

Iedere 2de donderdagnamiddag van de maand kan je komen luisteren naar een lezing over een belangrijke kunstenaar of kunststroming.
Kunst in het Victoriaans tijdperk.

Het Victoriaans tijdperk omvat de lange regeringsperiode van de Engelse koningin Victoria (1837 tot 1901) en de daarvan afgeleide term 'Victoriaans' staat ook voor een groot aantal voorwerpen, stijlen, modes, zeden en opvattingen die in die tijd vooral in Groot-Brittannië gangbaar waren.
Onder Victoria was Groot-Brittannië de toonaangevende natie op de wereld en het Britse Rijk een wereldrijk. Hoe men in Groot-Brittannië over de zaken dacht, werd over nagenoeg de gehele wereld van belang geacht.

Victoriaanse architectuur verwijst naar een aantal architectuurstijlen die werden gebruikt in het Victoriaanse tijdperk. De bouwstijl is een combinatie van verschillende stromingen en omvat onder andere neoclassicisme, neorenaissance, neogotiek, Arts – and - crafts beweging en neo romaans. De stijl kan per regio en periode variëren.
Victoriaanse literatuur is de literatuur die ontstond tijdens de regeerperiode van koningin Victoria (het Victoriaans tijdperk). Deze periode vormt een overgang tussen de schrijvers van de romantische periode en de zeer verschillende literatuur van de 20e eeuw.

In de Victoriaanse tijd was men zeer preuts. Niet voor niets staat de Victoriaanse tijd bekend als 'de eeuw van de kuisheid'. De Victoriaanse tijd was ook de periode van de industriële revolutie, het kolonialisme, imperialisme en sociale ongelijkheid, vooral tussen mannen en vrouwen. De stromingen van de romantiek, het communisme en het anarchisme ontstonden.

IEDEREEN VAN HARTE WELKOM: senioren, belangstellenden en studenten.
€ 6.- incl. koffie/thee en syllabus - of cultuurpas € 50.- voor méér dan 60 activiteiten ingericht door de Cultuurkring Hamont-Achel.
Organisatie: Stuurgroep Cultuurkring Hamont-Achel i.s.m. Stadsbestuur Hamont-Achel en Dienstencentrum de Kring. Davidsfonds Hamont, De geschied -en heemkundige kring:” De goede Stede”, Femma Hamont, Markant Hamont, OKRA Hamont, OKRA Achel. Seniorenwerking Hamont-Achel, Fedos Hamont-Achel ( Federatie voor onafhankelijke senioren), Neos Hamont-Achel ( Netwerk voor ondernemende senioren) Massereelfonds.
P.S. Aan te bevelen : Cultuurpas € 50.- te verkrijgen bij het begin van iedere activiteit voor méér dan 60 activiteiten ingericht door de Cultuurkring Hamont-Achel, of bij het Dienstencentrum “De Kring, Bosstraat 7 te Hamont- Achel: Info: 011/ 61 05 88
i.o.v. de stuurgroep Cultuurkring Hamont-Achel: J.J.S.

Auteur

mti

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's