Het verleden komt weer ter sprake in Grevenbroeker Echo's

Het verleden komt weer ter sprake in Grevenbroeker Echo's

Het verleden komt weer ter sprake in Grevenbroeker Echo's

 

Nummer 94 van het kwartaaltijdschrift verschijnt eerstdaags en bevat boordevol informatie en afbeeldingen, die nog niet eerder er in zijn verschenen.

In '' Vlaamse Molens, IX, 2014" verscheen een artikel onder de naam ''Een praatje bij een Vlaams Molenplaatje', dat nu met goedkeuring mocht overgenomen worden. Het gaat over de verdwenen molen in de Molenstraat. De ansichtkaart van de molen van Mr. Simons -dat was toen de eigenaar - ontbreekt nog in de collectie van""De Goede Stede Hamont".

In "Het dagelijks leven. Geen alledaags verhaal", een publicatie van Heemkunde Limburg verscheen een bijdrage van Guido Tijskens  over " Hoe wieler- en voetbalsport vanaf 1900 hand in hand Noord-Limburg veroverden''. Tijd om nu dit ook aan de lezers van G.E. te presenteren.

In " Goed om te weten" komen een aantal schenkingen ter sprake samen met afbeeldingen van oude bidprentjes, van een oude Delftse tegel met de voorstelling van een koperteut en van het gezin Jan Simons-Maria Spaas in 1905 op de centerfold.

In "Hamont-Achel: 250 jaar geleden, deel 2" beschrijft Mathieu Schuurmans  de gemeente Achel aan de hand van Ferrariskaarten  alsmede gebouwen, maar ook demografisch.

Gicht 93b 1695, uitgeplozen door Jaak Aerts handelt over een voorvaderlijk familielid, hoogbejaard, in financiële nood. Hoe werd dit opgelost?

Luk Van de  Sijpe beschrijft het uitzonderlijk interbellumhuis (1930) in de Thomas

Watsonlaan 32, dat gesloopt wordt. De VIOE-lijst is een lijst (per gemeente) van belangrijke

gebouwen met een grote erfgoedwaarde. In deze lijst zijn zowel ‘geklasseerde’ woningen opgenomen als ‘waardevolle’ gebouwen, waarvan de Vlaamse Overheid er vanuit gaat dat ze maximaal bewaard zouden moeten blijven. Het huis in de Thomas Watsonlaan is zo één van die laatste groep.

Mathieu Schuurmans opent in het laatste artikel voor de lezers het testament van Peter Bricty, pastoor van Achel: 1611.

Informatie verzameld op 48 bladzijden, opgesmukt met 31 afbeeldingen, waarvan veel in kleur.

Auteur

voorzitter DGSH

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's