Concert met gregoriaans koor en orgel

Concert met gregoriaans koor en orgel

Liefhebbers van gregoriaanse gezangen reserveren zondag 24 april 2016 voor een uitzonderlijk concert in de abdijkerk van de Achelse Kluis.

Aanvang : 15 uur

Organisatie : De Achelse Orgelvrienden

Afwisselend en op elkaar inspelend, vertellend en overtuigend, dromerig en mijmerend, zo ontdek je de spirituele kracht en schoonheid van gregoriaanse gezangen en orgelmuziek. 

Op het programma staat een bloemlezing van 'gregoriaanse gezangen doorheen het jaar' door het Gregoriaans koor van Achel-Centrum o.l.v. Joost Vermeiren

Jan Raas, organist van de Mozes- en Aäronkerk te Amsterdam, zal als begenadigd improvisator  het 'Hurvy-orgel' bespelen met improvisaties en literatuur rond de uitgevoerde gregoriaanse gezangen. Een openbaring om het orgel van De Kluis op die manier te verkennen.

Info en reservatie: 011-64.06.48 – joscorstjens@skynet.be

 

Toegang: volwassenen: € 8,00; jongeren (– 25 jaar): gratis toegang

 

Organisatie: de Achelse Orgelvrienden ism stadsbestuur Hamont-Achel

 

De uitvoerders:

Organist Jan Raas:

Jan Raas geeft concerten en meestercursussen in binnen- en buitenland. Hij behaalde cum laude het diploma solospel orgel met aantekening voor improvisatie. Tevens ontving hij  de Eugène Calkoen-prijs. In 1974 was hij winnaar van het Nationaal Improvisatieconcours Bolsward (koraalprijs en concertprijs). In 1977 werd hem de Prijs van Uitnemendheid toegekend aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In drie achtereenvolgende jaren, 1975, 1976 en 1977 was hij winnaar van het Internationaal Orgelconcours Haarlem.
Na docentschappen aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam was Jan Raas tot 2005 hoofdvakdocent orgel en orgelimprovisatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij was van 1972 tot 2012 vaste bespeler van het orgel in de Mozes & Aäronkerk te Amsterdam en schreef daarover een boek ter gelegenheid van de restauratie in 1994.
 
Sinds 1985 maakt Jan Raas diepgaande studie van het clavichord, zowel muzikaal als cultuurhistorisch. Ook op dit gebied is hij internationaal actief als speler en als docent, en als schrijver in het toonaangevende tijdschrift ‘Clavichord International’
Ook als componist is Jan Raas actief: hij ontving opdrachten van onder meer de KRO, de NCRV, de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, Kopenhagen Culturele Hoofdstad van Europa en het Franz Liszt Kamerkoor. In 2009 werd zijn 'Motion-Emotion' voor orgel en slagwerk bekroond met de eerste prijs op het Hinszconcours Kampen. Verder verschenen van zijn hand onder meer 'Vijf haiku - vier seizoenen en een hemellichaam' op eigen teksten voor vierstemmig gemengd koor en piano (2011) en 'By the way' voor klarinet solo (2012).

 

Het Gregoriaans Koor

Van oorsprong is het Gregoriaans Koor uit het Noord-Limburgse Achel het kerkkoor van de Monulfus- en Gondulfuskerk van Achel-Centrum. Hoewel er geen stichtingsdatum bekend is, weet men dat er voor 1900 al in koor gezongen werd.

Tot in 1967 bestond het koor alleen uit mannen. Toen nadien de dames meezongen, kreeg het koor de naam: Gemengd koor Sint-Cecilia Achel.

Omdat er ook profane gezangen in het repertoire werd opgenomen, vond er in 1998 een restyling plaats en kreeg het koor de naam Noorderklanken. Met Noorderklanken werden tal van uitvoeringen en optredens gebracht bij kerkelijke hoogdagen, kerkvieringen, en concerten.

Nog steeds zijn de gregoriaanse gezangen een deel van het repertoire. Onder de bezielende leiding van Joost Vermeiren zingen de zangers van het Gregoriaans Koor Achel-centrum met veel muzikale en rethorische overtuigingskracht de eeuwenoude gezangen.

Auteur

Guido Tijskens

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's