Burgerinspraak centraal in project 'Wat wordt Wal?'

Burgerinspraak centraal in project 'Wat wordt Wal?'

Hamont-Achel bouwt aan de toekomst, letterlijk en figuurlijk. Via het project ‘Wat wordt Wal?’ krijgt de omgeving van de Wal immers een nieuwe invulling. Het stadsbestuur gaat volop voor de uitbouw van gemeenschapsvoorzieningen, het verenigingsleven en de woonfunctie. Tegelijk wordt de publieke ruimte aantrekkelijker gemaakt.

Schepen van ruimtelijke ordening Ria Nijs geeft een woordje uitleg: “Een doordachte, kernversterkende ontwikkeling van de omgeving van de Wal is essentieel voor de beleving en dynamiek in Hamont-centrum. De unieke troeven waarover het gebied vandaag al beschikt, moeten daarom optimaal benut worden. De herbestemming van het Ursulinenklooster, de restauratie van de Ursulinenkapel, het publiek toegankelijk maken van de kloostertuin en de realisatie van een woonproject op de kop met de Groenstraat zijn daarbij van cruciaal belang. Dit alles met het oog op het lokale gemeenschapsleven, de opwaardering van de publieke groene ruimte en de aantrekkingskracht van de historische kern.” Door de veranderde economische situatie van de laatste jaren besliste het bestuur om de eerdere plannen bij te sturen. “Handel blijft een onderdeel van het programma voor de Wal, maar wel in een sterk afgeslankte vorm. In plaats van in te zetten op kwantiteit, wordt gekozen voor kleinschaligheid en uniciteit. Zo zal de Wal straks voldoende kwaliteit hebben om ook bezoekers te kunnen charmeren”, zegt schepen Nijs.

Het stadsbestuur verwierf de voorbije jaren verschillende gronden langs de Wal en heeft daarom een sterke positie in de aansturing van de ontwikkeling van het projectgebied. Toch kiest de stad ervoor om een uitgebreid participatietraject op te zetten. De concrete invulling van het gemeenschapsprogramma en inrichting van de publieke ruimte gebeurt namelijk in overleg met de bewoners, omwonenden, verenigingen, scholen en gebruikers van de Wal. “Enkel als ‘Wat wordt Wal?’ een project is dat gemaakt wordt door velen, zal het gebied straks ook gebruikt worden door velen. We kiezen er daarom bewust voor om verschillende informatie- en participatiemomenten te organiseren voor onze inwoners, zodat iedereen die zich daartoe geroepen voelt de kans krijgt om zijn visie toe te lichten of bepaalde bezorgdheden te uiten aan de beleidsmakers en aan de ontwerpers. Op die manier trachten we het project te realiseren vanuit de behoeften van onze inwoners”, zegt burgemeester Theo Schuurmans.

Een eerste communicatieactie vond plaats op maandag 18 april. Alle direct betrokkenen werden uitgenodigd voor een kennismakingswandeling, waarbij zij geïnformeerd werden over de manier waarop het Wal-project in de toekomst in samenspraak met hen kan worden uitgerold.

 

Auteur

voorzitter DGSH

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's