CINEMAPLUS: ‘Mr. NOBODY’ van J. Van Dormael – CULTUURKRING HAMONT – ACHEL ORGANISEERT i.s.m. het STADSBESTUUR EN DC. “DE KRING

CINEMAPLUS: ‘Mr. NOBODY’ van J. Van Dormael – CULTUURKRING HAMONT – ACHEL ORGANISEERT i.s.m. het STADSBESTUUR EN DC. “DE KRING

WANNEER: donderdagnamiddag 5 mei 2016 van 14u. tot 16u. (noteer in je agenda)
WAAR: in DC. “DE KRING” Bosstraat 7 te Hamont - Achel. (ingang links grote zaal)
BESPREKING: door Gerard Habraken.

Cinemaplus sluit seizoen grappig filosofisch af. MR. NOBODY .

Op Hemelvaartdag 5 mei sluit de cultuurkring haar filmseizoen af met een Belgische film uit 2009: MR. NOBODY, de derde film van Jaco van Dormael die al algemene waarderingl bij pers en publiek had verworven met "Toto le Héros" en "Le huitième Jour". Werkte hij aan zijn eerste films telkens zeven jaar dan had hij voor Mr. Nobody 12 jaar nodig. De internationale samenwerking met Frankrijk, Canada en Duitsland maakte het tot de duurste Belgische film ooit. Het verhaal: we zijn in 2092 en Nemo Nobody, geboren in 1975 is de laatste sterfelijke mens op aarde. De rest van de mensheid leeft eeuwig, gaat op vakantie op Mars en blijft altijd jong. Toch is Mr. Nobody geen science-fiction film in de gangbare betekenis.

De regisseur neemt ons mee naar de jeugd van het jongetje Nemo dat de keuze moet maken tussen met moeder meegaan of bij vader blijven. Zo zal hij doorheen zijn leven en de film steeds keuzes moeten maken. Alle mogelijkheden worden steeds gedroomd en verbeeld. Drie vrouwen heeft Nemo gekend: Anne , zijn eerste grote liefde, Jeanne een zakenvrouw en de zwaar depressieve Elise. Om ze gemakkelijk uit elkaar te houden hebben ze steeds - van kind tot volwassene - respectievelijk een rode, gele en blauwe jurk aan. Als entr'acte krijgen we telkens de oude Nemo te zien die ons vergast op levenswijsheden die stof tot nadenken bieden.
Op papier lijkt het een moeilijke, ingewikkelde film maar zo presenteert hij zich niet.. Zoals in zijn vorige films en zijn "Le tout nouveau Testament" van vorig jaar, weet Jaco van Dormael een luchtigheid in te bouwen in zijn op esthetisch vlak een summum van filmkunst. De film duurt meer dan twee uur die voorblijvliegen omdat hij met puur filmische middelen maar liefst negen mogelijke levens van Nemo Nobody vertelt, die zichzelf de bijnaam "Craft" - can't remember a fucking thing - geeft. De kijkers zullen deze Nobody zeker nooit vergeten, hem waarschijnlijk willen herbekijken. Dat kan: het complete oeuvre van Jaco van Dormael ligt in de Bib. Voor de belangstellenden in De Kring, gratis voor pashouders, 6 Euro voor losse belangstellenden, korte inleiding, paper en koffie inbegrepen. Het cinemaplus-programma voor 2016-2017 ligt intussen vast, alweer 'n programma zonder moordpartijen, gratuit geweld of shockerende scenes. Een verdere kennismaking, confrontatie met wat filmkunst kan zijn wordt het zeker. (Gerard Habraken)
IEDEREEN VAN HARTE WELKOM: senioren, belangstellenden en studenten. € 6.- incl. koffie/thee en syllabus - of cultuurpas € 50.- voor méér dan 60 activiteiten ingericht door de Cultuurkring Hamont-Achel. Organisatie: Stuurgroep Cultuurkring Hamont-Achel i.s.m. Stadsbestuur Hamont-Achel en Dienstencentrum de Kring. Davidsfonds Hamont, De geschied -en heemkundige kring:” De goede Stede”, Femma Hamont, Markant Hamont, OKRA Hamont, OKRA Achel. Seniorenwerking Hamont-Achel, Fedos Hamont-Achel ( Federatie voor onafhankelijke senioren), Neos Hamont-Achel ( Netwerk voor ondernemende senioren) Massereelfonds.
Info: 011/ 61 05 88
i.o.v. de stuurgroep Cultuurkring Hamont-Achel: Jacqueline Joosten - Segers.

Auteur

Jacqueline

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's