Geslaagde teutenexpeditie

Geslaagde teutenexpeditie

Het onderzoek naar de vroegere teuten van Hamont-Achel en omgeving verloopt in hoogste versnelling.

Zaterdagmorgen vertrokken twee busjes met medewerkers van het documentatiecentrum Dr. Bussels naar de Nederlandse provincies Gelderland en Utrecht in de sporen van hun gekende teutenvoorvaderen. Een eerste stop was in het stadje Vianen waar langs de noordelijke stadspoort een teutenwoning ligt van een vroegere Ekselse teut Kerkhofs. Mevrouw M-L. Caris uit Eksel kon de eigenaars van catering en traiteur Suzette de uitleg doen over de vroegere bewoners van hun pand. Haar verhaal werd met grote interesse aanhoord. De rest van deze teutenroute verliep in de richting van Gouda via de gekende verblijfplaatsen Lexmond (een interessante uiteenzetting door Luk Van de Sijpe met autenthieke verhalen van en over de teut Lenders) en Nieuwpoort. Van daar werd vervolgd over de dijken naar Schoonhoven dat via de overzetboot bereikt werd. De benen werden gestrekt rond het riviertje de Vlist dat centraal door het stadje  met haar gekende zilversmeden loopt. Daar werd ook het middaghapje gegeten werd. Het vervolg van de teutentocht verliep door Stolwijk, Haastrecht, Harmelen (bezoek aan de verbouwde woning van de Hamontse teutenfamilie Keunen) naar Oudewater.

Oudewater was het stadje waar de familie Joosten verbleef en waar de laatste teutentelg van die familie, Joop, de teutenhandel vaarwel zei voor een leven als kunstschilder. Voor de groep was daar dé verrassing van de dag: via eerdere bemiddeling door  Luk Van de Sijpe gingen 4 schilderijen van Joop Joosten over naar het Hamont-Achels erfgoed. Erevoorzitter Leo Noten van de geschied- en heemkundige kring De Goede Stede en Luk Van de Sijpe mochten de kunstwerken in ontvangst nemen.

Daarna werd het laatste bezoek van de dag gebracht aan Gouda waar onder meer de families Spaas, Ballings en Claes in het verleden hun actiegebied hadden. Interessant voor het grootste gedeelte van de groep was ook de kennismaking met Monique en Paul Feijen, nazaten van Hamontse teuten die nu in Gouda wonen. Vorige maand waren ze nog op bezoek in het documentatiecentrum van Hamont en de komende maanden zullen we ze daar en in de Teutenkamer nog meermaals aantreffen samen met broer Ruud bij de reconstructie van hun stamboom en vooral hun teutenverleden.

Het was ruim 22 uur toen de groep, tevreden met de vernieuwde inzichten over de teuterij, terug in Hamont aankwam.   

 

Auteur

Guido Tijskens

Lees ook

OPEN HUIS WICO campus Salvator (school en internaat) – zaterdag 6 mei 2017

Ieder jaar een wonder " de lente" ook in Hamont-Achel.

AL WANDELEND MET OKRA TREFPUNT HAMONT OP NATUURONTDEKKING! Okra trefpunt- Hamont organiseert regelmatig begeleide wandelingen voor haar leden. Bosland en de Sahara in Lommel was deze week het doel voor een flinke wandeling.

BIJ FEMMA HAMONT: WORKSHOP CREATIEF MET KERAMIEK.
De Dames van Femma Hamont staken hun creatieve handen met bezieling uit de mouwen.

Met een typische februaridag, bijna zon, wind en toch wat killig trok de langgerekte stoet over Hamont-Centrum. Opvallend verschil tussen de rustige kop en de spetterende en geluidstoenemende staart.

Pagina's