Na een oproep van de provincie aan elke inwoner van Limburg om zijn/haar foto over ‘erfgoed in eigen gemeente’ in te sturen, kreeg zij bijna 1000 inzendingen. Voor elke gemeente werd door een strenge jury één foto genomineerd. Uiteraard moest de ingezonden foto voldoen aan technische voorwaarden, maar de focus lag ook op het verhaal achter de foto.
Voor Hamont-Achel werd de inzending van Luk Van de Sijpe, voorzitter van de Geschiedkundige kring van Hamont-Achel, bekroond. Hij postte een foto van de Sint-Laurentiuskerk vanuit vogelperspectief met zicht op de vieringtoren. Een andere kijk op het beeldbepalende monument van onze stad, het hart trouwens van deze kerk en symbolisch ook van Christus.
De Sint-Laurentiuskerk te Hamont uit 1904 wordt terecht de kathedraal van het Noorden genoemd. Zij heeft een statige toren met een ajuinspits van 65 m hoog. Zij is een totaalconcept van neogotiek en een open kerk met een waardevol interieur. Een plaats van bezinnend erfgoed.
De kerk is een zeldzaam werk in België van de toparchitecten Cuypers uit Amsterdam.
Zij valt zeer sterk op in het stadscentrum van Hamont, gelegen aan de oostzijde van de langwerpige markt. De kerk bevat ook oude erfgoedstukken van de 13de tot 19de eeuw, niet in het minst twee klokken uit 1502 die nog steeds in het hele grondgebied van Hamont weerklinken.
Omdat deze kerk voor een groot deel gefinancierd werd door de lokale gemeenschap en in het bijzonder een tiental rijke Teutenfamilies, is zij een blijvende getuigenis van de toenmalige verwevenheid van de kerk en de gemeenschap van Hamont.