Villa Eyben

Villa Eyben, Lozenweg 2 3930 Hamont-Achel    –   kadastraal C 427d

Villa Eyben als uitzonderlijk bouwkundig erfgoed in een even belangrijk Engels-Frans parkgebied met talrijke waardevolle bomen

De lokale erfgoedverenigingen zijn ervan overtuigd dat de erfgoedwaarden van dit pand uitzonderlijk zijn en dat behoud prioritair zou moeten zijn.

De villa aan de Lozenweg vlak bij het centrum van Hamont werd begin 1930 gebouwd door notaris Paul Eyben-Janssens, senior.


Paul Eyben, senior als soldaat in WO I
Notaris Eyben (1891-1942), senior afkomstig uit Neeroeteren vestigde zich uiteindelijk in Hamont. Daar bouwde hij een uitgebreide notarispraktijk uit (van 1919 tot 1942). Hij werd ook de voorzitter van de Kamer voor Notarissen.
Hij was oud-strijder 1914-1918, waardoor hij ook voorstander werd van een sterke Vlaamse Beweging. Zijn echtgenote Tessie Janssens (1892-1982) uit Bree afkomstig woonde een geruime tijd in Engeland waar ze familie had. Hierdoor is mede te verklaren dat het gezin Eyben-Janssens in 1930 in Hamont in de toenmalige landelijke omgeving van de ‘Lozenweg’ een groots landhuis in ‘Engelse’ stijl bouwden.


Paul Eyben, junior als student

Paul Eyben (1928-2007), junior volgde zijn vader als notaris op (1954-1988) en bleef tot 1982 de villa betrekken. Na de dood van zijn moeder Tessie Janssens, die ook lange tijd in de villa bleef wonen, werd het landhuis verhuurd en uiteindelijk in 1985 (aan Opal Pr Lim.) verkocht.
Notaris Eyben, junior was in notariskringen berucht als rebel en ook in het maatschappelijke leven was hij sterk beïnvloed door de mei-68-beweging. Bekend is zijn levensperiode als marxist. Het betrekken van een gigantisch landhuis, paste dan ook niet meer in zijn denkwereld.

 

Er is helaas geen bouwdossier over dit landhuis beschikbaar.
Volgens overlevering werd het gebouwd naar de plannen van een Engelse architect. Het landhuis, dat de bijnaam Zonnehuis kreeg, omvat een gigantisch volume, dat het voor de streek op dat terrein al uniek maakt.
Wat meer is, qua stijl sluit het aan bij het vroeg-modernisme.

Er is duidelijk invloed van de Engelse cottagestijl, maar misschien is er ook invloed van de Nederlandse variant, de Amsterdamse-cottagestijl.

De opvallende kenmerken van de villa Eyben zijn het rieten dak, sterk geprononceerde schoorstenen, talloze erkers, voorportalen, terrassen, loggia’s, dakkapellen.
Zeer opvallend zijn de rondbogige dakkapellen, alsook de afronding van het rieten dak

De erfgoedkoepel dringt er dus op aan om al het mogelijke te doen om dit unieke complex te behouden. Zij ziet mogelijkheden om deze villa te integreren in een nieuwbouwproject rond deze villa. De villa zelf kan inwendig herbestemd worden.
Een sterk argument dat hiervoor pleit is enerzijds de reeds na 1985 aangebrachte inwendige verbouwingen, anderzijds de beschikbare grote volumes.
De voormalige notariswoning omvat 1.053 vierkante meter bewoonbare oppervlakte met zes slaapkamers en vier badkamers. Verder zijn er een orangerie, meerdere ontvangst- en leefruimtes, een bibliotheek, fitness, wellness, discotheek, wijnkelder, kantoor, vier garages, een zwembad en een tennisbaan. De villa wordt omringd door een park van ruim drie hectare met meerdere toegangspoorten.

Mooi en historisch geïntegreerd park

Het park dat vanaf de beginfase werd aangelegd heeft een gemengd Engelse en Franse architectuur. Een groot gedeelte van dit park heeft zijn originaliteit behouden.
Vandaag bevat dit park o.m. een groot aantal bomen met een zeer waardevol karakter.